Kezdőlap

A hétvégén zajlott a Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciájának Műszaki- és reáltudományi tematikus konferenciája. A kétnapos konferencián a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium három tanulója prezentálta két pályamunkáját.

 

 

 

A Flóring Balázs és Csíkos Benjamin alkotta páros „Ha a légellenállás is számít” című projektjével vívta ki a szakmai zsűri elismerését. Felkészítő tanáruk Vincze Zoltán Gábor. Munkájukat további kidolgozásra javasolták, és továbbjutottak a konferenciasorozat döntőjébe, melynek helyszíne a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium lesz áprilisban. A fiatal kutatók így nyilatkoztak munkájukról: „Az előadásunk gerincét a légellenállás köré építettük fel, célunk volt megmutatni a markáns különbséget a valós folyamatok és az egyszerű modellek között. Eredményeink szerencsére minket igazoltak. A kísérleteket Kiskunfélegyházán végeztük Kapus György barátunk segítségével. Benjamin az informatikai modellezést dolgozta ki, amely tökéletesen megadta az elvárt görbéket és kiváló bemutató eszköz akkor amikor szeretnénk bemutatni a fizika ezen szegletét közönségnek. Továbbiakban szeretnénk létrehozni egy akár tanórai keretek között is használható anyagot (egy füzetet a fizikai rész ismertetésével és hozzáféréssel a szimulációs programhoz) amellyel segíthetnénk megérteni a légellenállást (későbbiekben akár más fizikai folyamatokat is) a fiataloknak, bármely a – témával kapcsolatban érdeklődőnek.”

A konferenciát egy írásbeli válogató forduló előzte meg, ezen tovább jutva az iskola harmadik diákja, Árvai Péter már 9. osztályos tanulóként (felkészítő tanára Sikó Dezső) prezentálhatta kutatási tervét a rangos eseményen.

 

 

 

A természettudományok népszerűsítésének zászlóshajója, a Szegedi Tudományegyetem Fizika Intézetének Kutatócsoportja rendszeresen tart kísérleti bemutatókat, gyakorlati foglalkozásokat és elméleti előadásokat. Ezt a hagyományt öregbítette 2024. február 3-ai „ Szegedi Fizika Napja” nagysikerű rendezvény, melyet közösen az ELI AlPS Lézeres Kutatóintézettel szerveztek. Az érdekfeszítő előadások mellett, az interaktív kiállító standok és vezetett látogatások tették feledhetetlenné ezt a napot! Óriási érdeklődés mellett, elő videó konferencián keresztül Krausz Ferenc Nobel díjas fizikustól kérdezhettek az ifjú kutatójelöltek. Időt és fáradságot nem kímélve, iskolánkat 3 tanuló (Bukovszki Máté 11. évf., Krajcsovszki László, Zsámboki Ádám 10. évf.) képviselte. A nap folyamán bepillantást nyerhettek a tudományos kutatás rejtelmeibe, a kísérletezés örömeibe és buktatóiba, valamint a tudományos eredmények technikai alkalmazásaiba. Az aktív kutatók és egyetemi tanárok az új, aktuális  lehetőségeket vázolva az eredmények mellett kitértek a jövőt alakító gyakorlati és elméleti eredmények gyors alkalmazásaira.

A napi események csúcspontja a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó verseny eredményhirdetésé volt, melyen Krajcsovszki László 10. C osztályos tanuló 2. helyezést felkészítő tanáraik Sikó Dezső, Sáró Péter), Bukovszki Máté 11. C osztályos tanuló 1. helyezést ért el (felkészítő tanára Sikó Dezső).

Gratulálunk a szép eredményekhez, további kitartó munkát és szép sikereket kívánunk

 

Felkészítő tanárok

 

egy százalék

Támogassa adója egy százalékával iskolánk alapítványát!

Appendix - A Bolyai János Gimnáziumért Alapítvány.

Adószám: 18364956-1-03

Köszönjük!

 

 

 

 

Öregdiák találkozó 2023. május 13.

Közelgő események

No events

Eseménynaptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

 

 

Tanulást segítő appok

Letölthető diákjaink által fejlesztett appok:

- App-a.apk

- dolgozapp.apk

- Learning_Machine_v1.apk

- Memoria.apk

- MilAxe.apk

- Pilots_Memory.apk

 

Megújult honlapunk

Kedves látogató!

Honlapunk megújult, a régi honlap anyagai továbbra is elérhetőek a itt:
archivum