Kezdőlap

 

2022. április 04-én zajlott le a Lesefüchse országos német nyelvű irodalmi vitaverseny döntője, amelyen iskolánkat Veréb Lilla 11. d osztályos tanuló képviselte. A versenyt minden tanévben a ZfA (Külföldi Oktatási Ügyek Központja) hirdeti és szervezi meg a magyarországi DSD iskolák tanulói számára. Mint az elmúlt években, így az idén is 4 német nyelvű ifjúsági könyvet kellett a résztvevő tanulóknak elolvasni, és azok témáját társaikkal megvitatni. Az iskolai fordulóban Lilla volt a legügyesebb, ő jutott tovább, és a budapesti döntőben nyújtott szerepléséért 3 hetes németországi ösztöndíjban részesült.
Felkészítő tanára Pap Viktória volt.

 

 

 

Gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

 

Lilla utazásáról szóló beszámolója a tovább gombra kapttintva olvasható.

Ösztöndíjjal Németországban

2022. július

A ZfA által a magyarországi DSD iskolák tanulói számára szervezett Lesefüchse országos irodalmi vitaverseny jutalmazottjaként Németországban tölthettem három hetet.

07.02-17. között Marburg városában ismertem meg a német hétköznapokat közelebbről. Két hétig egy német családnál laktam, akik rendkívül befogadóak voltak, és minden szabad percem velük tölthettem. Diáktársam velem egyidős, 17 éves, 12. osztályos tanuló volt. Muzikális tehetséggel rendelkezik, kórusban énekel, zongorázik és furulyázni tanul. Két testvére van, egy 13 éves húga és egy 7 éves öccse. Szerencsére a család összes tagja érthetően beszél németül, így nem akadtak nyelvi nehézségeink.

Hétköznapokon a Philippinum Gimnáziumban tanultam német nyelvet, német történelmet és irodalmat, illetve vettem részt egyéb ismeretterjesztő órákon, mint politika- és gazdaságtan.

Az iskola egy fő- és egy melléképületből áll, mindkettő három emeletes, amelyeket az udvar köt össze. A melléképületben 5.-től 8. osztályig tanulnak a diákok, és 9. osztálytól lesznek az óráik a főépületben. A gimnáziumban évfolyamonként általában három osztály van. Minden tanterem fel van szerelve egy okostáblával illetve légkondicionálóval, egy terembe nagyjából negyven, negyvenöt fő fér el.

Bár számunkra, magyar diákoknak, külön tartottak órákat a tanárok, megtekinthettünk egy átlagos tanóra menetét is. Felettébb érdekesnek találtam, hogy mennyivel másképp zajlanak ezek, mint nálunk. A diákok aktívan részt vesznek az órákon, és a szóbeli érdemjegyszerzés is sokkal gyakoribb. Délutánonként, a tanítás után mindenféle programokat szerveztek nekünk, így bejárhattuk Marburg óvárosát a várral együtt, eljuthattunk a városházára és az egyetemre is. Két teljes napot kirándulással töltöttünk, elutaztunk Frankfurtba, illetve a Rajna völgyébe, a Loreley sziklához.

 

 

Megtekintettük a berlini fal maradványait, belülről is megcsodáltuk a Dómot és a Reichstag híres épületét a kupolával.

 

 

Megkóstolhattuk a helyi különlegességeket, amelyek közül a Currywurst ízlett a legjobban.

Az utazás során számtalan barátot szereztem, közelebbről megismertem a német kultúrát és nem utolsó sorban a nyelvtudásomat is fejlesztettem, ezért kijelenthetem, hogy az utazás eddigi életem egyik legjobb élménye volt.

Kecskemét, 2022.09.30.

Veréb Lilla, 11. d

egy százalék

Támogassa adója egy százalékával iskolánk alapítványát!

Appendix - A Bolyai János Gimnáziumért Alapítvány.

Adószám: 18364956-1-03

Köszönjük!

 

 

 

 

Öregdiák találkozó 2023. május 13.

Közelgő események

No events

Eseménynaptár

February 2024
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

 

 

Tanulást segítő appok

Letölthető diákjaink által fejlesztett appok:

- App-a.apk

- dolgozapp.apk

- Learning_Machine_v1.apk

- Memoria.apk

- MilAxe.apk

- Pilots_Memory.apk

 

Megújult honlapunk

Kedves látogató!

Honlapunk megújult, a régi honlap anyagai továbbra is elérhetőek a itt:
archivum