Kezdőlap

NTP-MTTD-16-0085  számú „Komplex környezeti természettudományos vizsgálatok” pályázati projekt

A pályázati tevékenység összefoglalása

A pályázat lényege

A kecskeméti Bolyai János Gimnázium városszéli fekvése kiváló lehetőséget teremtett a környezeti összehasonlító mérések és modellezések végzésére. Városunk homokhátsági elhelyezkedése magán hordozza a környezeti szennyeződés halmozott lehetőségeit. A forgalom növekedése, az ipari és mezőgazdasági tevékenység okozta lég-, talaj- és csapadékvíz-szennyeződés egyre jelentősebb, ennek hatásait, modern mérési eszközökkel feltérképeztük, a szennyezési gócok felszámolására javaslatokat dolgoztunk ki.

Főbb szakmai tevékenységek:

A pályázati projekt során a 60 órás munkaprogram mellett népszerősítő tudományos előadásokon, tanulmányi versenyeken és konferenciákon vettünk részt.

2016 augusztus - \"Alternatív energiaforrások modellezése\" előadás Kecskeméti PAE (Sikó Dezső szaktanár)

2016 november - Kecskeméti Pallas Athene Egyetem robotika előadása (Drenyovszki Rajmund informatikus)

2016 december: - Szegedi Tudományegyetem \"Kutatóiskolája\" cím elnyerése

                          - Laserek gyakorlati alkalmazásai (előadás- Dr. Hoop Béla egyetemi tanár)

2017 január-február - Napelemes méréssorozat a Budapesti GE laborjaiban (magnetorezonancia)

2017 március-április - TUDOK XVII Kárpátmedencei Konferencia (döntös előadás)

                                 - Hlavay Környezetvédelmi Konferencia (I és III. helyezés)

2017 május - Pécsi Egyetem Élményműhely látogatás

                   - Kétnapos tanulmányi út a Kékesre

2017 június - Bemutató óra tartása a Bonyhádi Petőfi Sándor Gimnáziumban ( Digitális mérőeszközök tanórai alkalmazása)

                   - TIT Élményműhely Kecskemét ( Dronok a környezetvédelemben)

                   -TUDOK esszépályázat (II. helyezés)

                   - TUDOK poszterpályázat (III. helyezés)

A főbb céljaink megvalósulása

A pályázati programba bevont tanulók a projekt során megismerkedtek a környezetvédelem aktuális feladataival, a helyi kutatás és modellezés lehetőségeivel. A kísérleti mérések során modern méréstechnikával és adatfeldolgozással kerültek kapcsolatba. A MultilogPro mérő - adatgyűjtő eszközzel levegő, talaj és csapadékvíz elemzéseket végeztünk a város különböző pontjain. A begyűjtött mérési adatokat a Nova5000 programmal rendezve, feldolgozva a tudományos megismerés és kutatás alapjaival ismerkedtek meg a tanulók. A mérés, értékelés folyamatain, a fizikai modellezésen keresztül kapcsolatba kerültek napjaink szimulációs gyakorlataival. A környezetkémiai elemzések rávilágítottak a közvetlen szennyezés mértékére. A megvalósult angol szaknyelvi gyakorlatok a nemzetközi kutatási trendek megismerését tették lehetővé, a kapcsolatfelvétel lehetőségét teremtették meg hasonló témával foglalkozó külföldi csoportokkal . Az intézményi látogatás, a tanulmányi út a megfigyelést, az összehasonlítást és tudományos elemzést helyezték előtérbe, a tanórai elméleti ismereteiket a gyakorlattal kapcsolták össze. A város különböző pontjain végzett környezeti mérések alapján feltérképeztük a szennyezési gócokat és forrásokat, felszámolási javaslatokat és figyelemfelkeltést végeztünk. A természettudományos kísérletek hozzájárultak a környezeti folyamatok megismeréséhez, a tanulók tudományos gondolkodásának és műszaki tehetségének szélesítéséhez. Tevékenységünk során a gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan elv alapján törekedtünk a környezettudatos életmód kialakítására.

Tanulmányút

A pályázati tevékenységünk fontos része volt a kétnapos tanulmányi út a Mátrába. A résztvevő diákokkal kísérleti méréseket, víz, talaj és kőzetminta elemzéseket végeztünk. A tanulók hasznosnak és érdekesnek ítélték ezt a kiegészítő tevékenységet. Különösen a csillagászati megfigyeléseket tartották érdekesnek, de a  múzeumi látogatások is maradandó élményt nyújtottak. Mindezekről a helyi \"Petőfi Népe\" sajtóbeszámolót tett közzé (http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/a-csucson-is-mertek-a-diakok-730944/).

Az 1 napos intézményi látogatás a robotika és a dronok világába engedett betekintést a Pécsi Tudományegyetemen (https://drive.google.com/file/d/0BxR8wJPo1rp-ek9uR2Z2dy15ZjA/view?usp=sharing), ezek az előadások és bemutató gyakorlatok nagyban hozzájárultak a további kutatásaink tematikájának bővítéséhez.

egy százalék

Támogassa adója egy százalékával iskolánk alapítványát!

Appendix - A Bolyai János Gimnáziumért Alapítvány.

Adószám: 18364956-1-03

Köszönjük!

 

 

Közelgő események

No events

Eseménynaptár

November 2022
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

 

 

Tanulást segítő appok

Letölthető diákjaink által fejlesztett appok:

- App-a.apk

- dolgozapp.apk

- Learning_Machine_v1.apk

- Memoria.apk

- MilAxe.apk

- Pilots_Memory.apk

 

Megújult honlapunk

Kedves látogató!

Honlapunk megújult, a régi honlap anyagai továbbra is elérhetőek a itt:
archivum